^Back To Top

Βασίλειο: Protista
Συνομοταξία: Ciliophora
Κλάση
: Ciliatea
Υπόκλαση: Holotricha
Τάξη: Peniculida
Οικογένεια: Parameciidae
Γένος: Paramecium (Παραμήκιο)

Βρίσκεται στα έλη και στα στάσιμα νερά.

Μετακινείται γρήγορα με παλμούς των βλεφαρίδων που σχηματίζουν στην επιφάνεια μια συνεχή επένδυση.

Στη μια πλευρά βρίσκεται ένα κοίλωμα (περιστόμιο) που χρησιμεύει στη σύλληψη τροφών με τη βοήθεια βλεφαρίδων. Στη βάση του περιστομίου δημιουργούνται πεπτικά κενοτόπια, που περιέχουν την τροφή που συλλαμβάνεται, αυτά αποσπώνται και εισέρχονται στο κυτταρόπλασμα όπου γίνεται η πέψη. Τα υπολείμματα της πέψης αποβάλλονται αφού τα κενοτόπια φθάσουν σε συγκεκριμένο σημείου της κυτταρικής μεμβράνης (κυτταροπρωκτός) και σπάσουν προς τα έξω.
Το Paramecium έχει δυο συσταλτά κενοτόπια, σε σχήμα αστεριού, με τα οποία αποβάλλει το επιπλέον νερό που εισέρχεται με διάχυση από την επιφάνειά του, αλλά και νερό από την πέψη των τροφών.

Πολλαπλασιάζεται σε ευνοϊκές συνθήκες, με απλή διαίρεση. Μετά την διαίρεση των πυρήνων (Μικροπυρήνα και μακροπυρήνα) περισφίγγεται στο μέσο του κυττάρου και στο τέλος χωρίζεται σε δύο νέα κύτταρα.
Σε δύσκολες συνθήκες αποβάλλουν πολλά συστατικά τους, αφυδατώνονται, παίρνουν σχήμα σφαιρικό και καλύπτονται από ένα ανθεκτικό περίβλημα (Εγκύστωση). Με αυτή τη μορφή μπορεί να αντέξει για πολύ χρόνο σε δυσμενείς συνθήκες.

Εικόνες (2,3): Μάριου Εμμ. Κάττουλα
Γενική Ζωολογία - Πρωτόζωα
Φωτογραφίες: Σαμαράς Πασχάλης