^Back To Top

IMG 20221217 114746Το Σάββατο 17/12/2022 πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών ο τοπικός διαγωνισμός για την επιλογή της ομάδας μαθητών που θα συμμετάσχει στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό EOES 2023, ο οποίος για τα σχολεία της Β. Ελλάδας θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 28/01/2023.
Στον διαγωνισμό πήραν μέρος ομάδες μαθητών από τα σχολεία: 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών, 2ο ΓΕ.Λ. Σερρών, 3ο ΓΕ.Λ. Σερρών, 4ο ΓΕ.Λ. Σερρών,
ΓΕ.Λ. Νιγρίτας και ΓΕ.Λ. Σιδηροκάστρου.
Κάθε τριμελής ομάδα μαθητών διαγωνίστηκε σε τρία πειραματικά ζητήματα: ένα στη Φυσική, ένα στη Χημεία και ένα στη Βιολογία.
Στη Φυσική υπολογίσαμε την επιτάχυνσης της βαρύτητας χρησιμοποιώντας ένα εκκρεμές και την αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας. Μετρήσαμε το όριο θραύσεως ενός νήματος και κάναμε υπολογισμούς βασιζόμενοι στην κεντρομόλο δύναμη.
Στη Χημεία προσδιορίσαμε την % w/w περιεκτικότητα ενός δισκίου ασπιρίνης του εμπορίου σε ακετυλοσαλικυλικό οξύ, αφού πρώτα δημιουργήσαμε με αραίωση το πρότυπο διάλυμα NaOH.
Στη Βιολογία μελετήσαμε την παραγωγή βιοκαυσίμων για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα: Παρατηρήσαμε κύτταρα ζύμης στο μικροσκόπιο. Προσδιορίσαμε την κυτταρική ανάπτυξη των κυττάρων ζύμης. Παρακολουθήσαμε την παραγωγή των προϊόντων αλκοολικής ζύμωσης.

Για την επόμενη φάση του διαγωνισμού προκρίθηκε η ομάδα του 1ου ΓΕ.Λ. Σερρών.

Δείτε τα θέματα: Φυσικής  Χημείας  Βιολογίας