^Back To Top

Πανελλήνια Πρωτιά σε Διαγωνισμό Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών

Πρόκριση στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών EUSO 2014

 

2014 a panell

Το 3ο ΓΕ.Λ. Σερρών με μία τριμελή ομάδα μαθητών της Β΄ Λυκείου κατέκτησε την ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ στον Πανελλήνιο Μαθητικό Εργαστηριακό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών ? EUSO 2014.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών ? ΠΑΝΕΚΦΕ (www.ekfe.gr) για έκτη συνεχή χρονιά. Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της Α΄ και Β΄ τάξης.

Στα πλαίσια του διαγωνισμού οι μαθητές εξετάζονται σε εργαστηριακές πρακτικές στη Φυσική τη Χημεία και την Βιολογία ενώ εργάζονται ομαδοσυνεργατικά και βαθμολογούνται ως τριμελείς ομάδες.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η ένταξη του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και τη λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο για την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Ο Πανελλήνιος διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο φάσεις: η πρώτη στην Αθήνα για τα σχολεία της νότιας Ελλάδας και η δεύτερη, με χρονική διαφορά μιας εβδομάδας, στην Θεσσαλονίκη για τα σχολεία της βόρειας Ελλάδας. Φέτος συμμετείχαν με δικά τους έξοδα τριμελείς ομάδες μαθητών από 79 σχολεία της χώρας (49 στην Αθήνα και 30 στην Θεσσαλονίκη) που προκρίθηκαν από τους τοπικούς διαγωνισμούς που οργάνωσαν 60 ΕΚΦΕ, όπου έλαβαν μέρος 386 σχολεία με 427 ομάδες και 1281 μαθητές.

Οι δύο νικήτριες ομάδες (μία από τη Νότια και μία από τη Βόρεια Ελλάδα) θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών ? EUSO 2014, που διοργανώνεται από την ΠΑΝΕΚΦΕ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδη και τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, στην Αθήνα τη περίοδο 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2014.

Μεταξύ των 30 ομάδων της Β. Ελλάδας πρώτευσε αυτή του 3ου ΓΕΛ Σερρών που απαρτίζεται από τους μαθητές Αρναούτογλου Φίλιππο, Γκάκου Φωτεινή και Μάλλιο Παντελή.

Την ομάδα προετοίμασαν και καθοδήγησαν οι καθηγητές Φυσικής και Χημείας του σχολείου (κ.κ. Πολυκαρπούλου Μαρία, Τσεπελής Νικόλαος και Ζαφειριάδης Ηλίας), με την ενεργό υποστήριξη του υπεύθυνου του τοπικού ΕΚΦΕ κ. Μανδηλιώτη Σωτήρη και την αμέριστη συμπαράσταση του Συλλόγου Διδασκόντων και του Διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Σερρών.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό
στο facebook: https://www.facebook.com/euso2014.