^Back To Top

Science on Stage Festival 1Μεταξύ των 5 finalists, του διαγωνισμού του Inspiring Science Education με θέμα: Learning with Light βρέθηκε η εργασία με τίτλο Lasers & Bubbles των Μανδηλιώτη Σωτήρη, υπεύθυνου του ΕΚΦΕ Σερρών και Νεράντζη Νικόλαου, φυσικού, καθηγητή στο Ειδικό ΤΕΕ-ΕΠΑ.Λ. Σερρών.

Πρόκειται για μια διδακτική πρόταση η οποία αποτελεί τη συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό του "Inspiring Science Education Competition 2015" με θέμα: Learning with Light. Ο διαγωνισμός αφορά καλές διδακτικές πρακτικές στην θεματική του φωτός, οι οποίες βασίζονται στην καινοτόμα - δημιουργική και ενδιαφέρουσα έρευνα, αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα εργαλεία που παρέχονται από την ιστοσελίδα Inspiring Science Education και συνδέονται με μία ή περισσότερες από τις μεγάλες ιδέες της επιστήμης (Big Ideas of Science).
Οι δραστηριότητες της πρότασής μας απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου τόσο της Γενικής όσο και της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης και εντάσσονται στο διερευνητικό μοντέλο μάθησης.
Η εργασία αξιολογήθηκε ως μια από τις 5 finalists και οι συγγραφείς κλήθηκαν να παραβρεθούν στο διεθνές φεστιβάλ διδασκαλίας των θετικών επιστημών Science on Stage που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 17-20 Ιουνίου 2015.
Η εργασία μας συνδυάζει την προηγούμενη γνώση των μαθητών, τα εσωτερικά τους κίνητρα και την ομαδική εργασία. Οι μαθητές με τους οποίους υλοποιήθηκε εργάστηκαν ως ερευνητές, περιέγραψαν και εξήγησαν ως επιστήμονες, επισκέφτηκαν και αλληλεπέδρασαν με συσκευές ενός επιστημονικού εργαστηρίου (ΕΚΦΕ Σερρών) και ενός μουσείου (Μουσείο Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας "Ηράκλειτος" του 1ου Γυμνασίου.Σερρών).
Το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα είναι η απόκτηση "σταθερών" γνώσεων σχετικά με τις βασικές επιστημονικές ιδέες των μαθητών, η καλύτερη σχέση μεταξύ δασκάλων και μαθητών και το παραχθέν εκπαιδευτικό υλικό.